Introduktion

Här är grunderna om skridskolipning och vad man bör tänka på

Underhåll din skridsko

När man ska åka skridskor är det viktigt att de är bra slipade. För att underhålla skridskor bör de slipas om då och då för att återställa de vassa kanterna och ta bort eventuell rost. Generellt bör man slipa om efter 10-15 timmars skridskoåkning inomhus (eller om någon skada uppstått på skenan). Is utomhus är tuffare mot skridskorna. Då bör man slipa oftare.
När en skridsko pressas mot isen kommer dess kanter gräva ner sig i isen. Det är det som ger grepp och glidförmåga. Greppet beror av vinkeln på de yttre kanterna, glidförmågan beror av formen på skridskoskenans undersida. Kroppsvikt, åkförmåga, profilform på skridskoskena och isens skick (inomhus eller utomhus) påverkar också grepp och glidförmåga.

Skålslipa skridskon

Skålslipning är den vanligaste slipningen. Skålen (se bilderna nedan) har formen av en cirkelbåge, som ska centreras under skridskoskenan. Denna slipning passar för de flesta utövarna, som t.ex. ishockey, konståkning och fritidsåkare.
Att hitta en perfekt skålslipning kräver en hel del testande. En generell regel (i Europa) för att hitta en passande skålslipning (i mm) är följande: dela kroppsvikten (i kg) med π (3,14). Ett exempel är att ta 75kg/3,14 som ger 24 mm (sen kan man dra bort 2-3 mm om man vill ha mer “bett”).
En djup skålslipning är mer ömtålig och mindre hållbar än en grund skålslipning. Detta leder till att en djup skålslipning måste slipas om oftare.

Skridskoslipning

Planslipa skridskon

Det är också möjligt att slipa skridskon med plan undersida. Detta används främst för bandy, short track, long track och långfärd, sporter där hastighet är viktigast.

Bryna skridskon

När en skridsko har slipats för att få vassa kanter på undersidan så uppstår grader på sidorna av skenan. Använd ett bryne för att ta bort dem (genom att dra brynet längs med sidorna). Nu kommer du ha perfekt skärpa!

Bryna en skridsko