Forma skridskoskenan

Här hittar du grundläggande kunskap om profilslipning av skridskor

Vad är profilslipning

Profilslipning eller radieslipning är när man ändrar skridskoskenans form på längden (man pratar i fot eller meter) för att maximera utövarens åkförmåga. Nya skridskor kan vara omaka från start. Vi rekommenderar seriösa utövare att profilslipa sina nya skridskor. Vid vanlig slipning under säsongen (plant eller med skålradie) kommer skridskoskenans form att gradvis förändras, därför behöver man profilslipa 1-2 gånger per säsong.

Fabriksformade skenor

När man köper ett nytt par skridskor kommer de med en viss radieform från fabrik. Olika märken använder olika radier.
Ishockeyskridskor sträcker sig mellan 6'-13' och målvaktsskridskor sträcker sig mellan 22'-30'. Notera att 1 fot är 30,48 cm.
Konståkningsskridskor sträcker sig mellan 7'-8'. Dyra modeller kombinerar 2-3 olika radier.
Bandyskridskor är i princip raka från fabrik, de måste profilslipas till en radie som sträcker sig mellan 4m-8m. Målvaktsskridskor bör slipas till radie 6m.
Short track sträcker sig mellan 4m-15m, long track sträcker sig mellan 17m-27m och långfärdsskridskor sträcker sig mellan 30m-40m.

Skridsko med radie

Radiekurvors egenskaper

Det är viktigt att hitta en form/profil som passar din åkstil. Det kommer att förbättra dina åkegenskaper avsevärt. Att tänka på när man talar om profilslipning är följande: acceleration, hastighet, manövreringsförmåga, stabilitet och energiförbrukning. Generellt kan man säga följande: En stor radie ger mer iskontakt. Det leder till högre topphastighet, bättre balans och är mer energieffektivt. Däremot kommer accelerationen och manövreringsförmågan att minskas. En mindre radie ger ökad friktion (mer vikt på en liten yta). Det ökar manövreringsförmågan och accelerationen på bekostnad av topphastighet, balans och energiförbrukning.

Generell rekommendation

Det är vanligast att använda en radiekurva på skridskoskenan. Vid profilslipning av en ishockeyskridsko kan man ändra 60% av skenans längd (tå-delen och häl-delen bör lämnas orörda). Unga barn som redan kan åka skridskor bör ha en relativt stor radie runt 6 m. När de blir äldre och bättre på att åka bör den minskas till 5 m. Nästa steg blir 4 m (13'), detta när de är runt 15 år gamla.
För att hitta en passande radiekurva för vuxna ishockeyspelare kan man göra följande: dela kroppsvikten (i kg) med 2π (6,28). Ett exempel är att ta 75kg/6.28 som blir 11,9' (sen avrundar man till närmast hela fot). Detta betyder att 60% av den skridskoskenan (benämns som mittensektionen) ska ha en 12' radiekurva.
Att hitta den perfekta profilen kräver mycket testande.

Pitch / Pivot point

Den lägsta punkten på en skridsko när man står på isen kallas "pivot point" eller balanspunkt. Denna punkt är normalt placerad i mitten av skridskoskenan, men man kan flytta den framåt eller bakåt för att ändra "pitch" (vinkeln) mot isen.
Dessa vinklar kallas forward lie, neutral lie eller backward lie där framåtlutning eller neutral är mest populära. Att luta framåt är mer tröttsamt men ökar accelerationen. Att flytta en radiekurva bakåt på skridskoskenan kommer att ge en framåtlutning. Att flytta en rak åkyta mot främre delen av skridskoskenan kommer att ge en framåtlutning.

Använda plan åkyta

Det går även att lägga till en plan åkyta till skridskoskenans form (4-6 cm). Detta var vanligare förr, idag används mest radiekurvor längs med hela skridskoskenan. Vi rekommenderar dock att barn som lär sig åka skridskor ska använda en plan åkyta. De får bättre balans och kan vila benen mer.
En plan åkyta är optimal så länge den ligger i korrekt vinkel mot isen, vilket dock sällan är fallet. En radiekurva kommer alltid att vara i korrekt vinkel mot isen. Den gör det också lättare att svänga i åkriktningen.

Information skridskoskena

Kombinera radiekurvor

Vid skridskoåkning utnyttjas skridskoskenans delområden för olika saker. Den främre delen är till för acceleration, mellersta delen för hastighet och manövreringsförmåga och den bakre delen för stabilitet. Genom att kombinera flera olika radier i specifika vinklar kan man optimera prestationsförmågan. Slipmallar som ger sådan profil utnyttjas främst för professionella spelare / åkare.
Kolla in vår nya slipmall Optimal-NC. Den är resultatet av ett helt nytt sätt att tänka!