Viktigt

Här är råd hur man försäkrar sig om att slipningen är perfekt

Kontrollera skålradien

Den här kontrollen kan göras på två sätt. Innan slipningen påbörjas kan man testa den befintliga skålradien (om personen vill ha samma skålradie igen). Det andra sättet är att kontrollera slipningen så den överensstämmer med inställningen på maskinen. På bilden nedan kan ni se vår skålradiemätare RM2.

Kontrollera skålradie

Kontrollera slipningen

Slipa skridskon ett par gånger fram och tillbaka, använd ett bryne och ta bort graderna. Sätt sedan på vår BEC vinkeltestare. Detta verktyg kontrollerar om slipningen är centrerad under skenan. Om verktygets delar inte är parallella så måste inställningarna på maskinen justeras. När de är parallella vet du att maskinen är korrekt inställd. Då kan man montera skridskon i hållaren igen och göra den avslutande slipningen. Notera att det går att använda "tryckmärkesmetoden" också. Kolla våra bruksanvisningar för mer information (den mätmetoden ger högsta möjliga precision).
Vårt stödrullesystem på SSM-2 modeller kommer att centrera slipningen även om skridskoskenan är lite böjd (inga andra maskiner kan matcha detta). Om du använder en annan maskin måste skenan riktas upp med vår skenriktare SKR (eftersom i princip alla skenor är lite böjda). Annars kommer inte skålslipningen att centreras längs med skridskoskenan.

Kontrollera slipning

Kontrollera slipytan

Vid slipning behöver man riva slipskivan då och då för att ändra dess form eller för att få fram nya slipkorn. När man är klar med slipningen bör slipytan ha en fin ytfinish. En dålig ytfinish (vågigt- eller ormskinnsmönster) är ett tecken på att slipskivan måste dressas. Om ytfinishen fortfarande blir dålig eller om skenan vibrerar är det ett tecken på att diamanten är slö och behöver bytas ut.

Kontrollera slipyta

Kontrollera skärpan

Det sista testet är att försäkra sig om att skenan är vass. Använd ett bryne och ta bort graderna på bägge sidorna av skenan. Ett tips är sedan att använda nageln för att kontrollera om man har vassa kanter. I annat fall måste skridskon slipas mer. När man blivit mer van kan man använda fingeravtrycksytan för att göra kontrollen istället.

Kontrollera skärpa